Heisanharju

venelaituritaukokatostelttailualuetulentekopaikkavuokratupa

Heisanharjun luonnonsuojelu -ja virkistysalue muodostavat upean retkeilykohteen. Kapeita vesistöjä puhkovat harjut ja lammet luovat Heisanharjun omaleimaisuuden. Alueella on ulkoilupolkuja sekä monipuoliset palvelurakenteet.

Katso Heisanharjun esittelyvideo.

GOOGLE 360 esitely

HEISANHARJUN VIRKISTYSALUE

Heisanharjua kutsutaan sen harjumaisemien vuoksi Kymenlaakson Punkaharjuksi. Alue on tunnettu pitkittäisistä harjuistaan ja pienistä järvistään niiden välissä, jotka muodostavat upean luonto- ja retkeilykohteen. Sen soraharjut ovat muodostuneet jääkauden aikana jään alla olleista virroista. Heisanharjun alue sijaitsee Pohjois-Kymenlaaksossa. Kouvolan keskustasta matkaa kertyy n. 40 km ja Jaalan kirkonkylältä 22 km Mäntyharjun suuntaan.

Heisanharjun infopiste Viitesentie

Heisanharjun infopiste, Viitasentie

Heisanharju on myös luonnonsuojelualue ja se on erittäin arvokas harjustoltaan, kasvistoltaan ja eläimistöltään.

Monipuolinen taukopaikka

Ison Luotojärven ja Kelesjärven välisellä kapealla kannaksella on virkistysalue, jossa on varauskota sekä avoin kota tulisijoineen, pöytäryhmä, kaivo, kompostoiva wc, puuliiteri ja uimalaituri.

Heisanharjun kota, aina avoinna

Heisanharjun kota, aina avoinna

Kodassa voi yöpyä talvellakin, kunhan vain muistaa ottaa ylimääräistä lämmintä päälle.
Koira tulee jättää kodan ulkopuolelle, kunnioitamme allergikkoja.
Heisanharjulla tulen saa tehdä vain kodissa oleviin tulisijoihin. Alue on myös roskattoman retkeilyn alue. Laita WC kompostoriin ohjeen mukaan sinne kuuluvat, polta tulisijoissa palavajäte ja vie loput mukanasi kierrätykseen. Siisteys luo alueelle viihtyisyyttä. Valvomme aluetta myös web-kameroin.

Heisalla on puuta tarjolla sekä mukavat kompostoivat WC:t

Heisalla on puuta tarjolla sekä mukavat kompostoivat WC:t

VARUSTUS

Kota, puhtaan veden kaivo, laituri. liiteri ja WC

Ulkoilupolkuverkosto
Järvien ympäri ja harjuja pitkin kulkevaa ulkoilupolkua on yhteensä 3,5 km. Poluilla samoillen kävijät voivat tutustua alueen monipuoliseen eläimistöön ja kasvillisuuteen. Poluilla on myös lasten helppo kävellä. Heisanharju on geologisesti ja kasvitieteellisesti merkittävä harjualue. Sen lintulajistoon kuuluvat ainakin harjumänniköiden ja kirkkaiden erämaajärvien tyyppilajit. Alueella liikkuessa voi yrittää tunnistaa ainakin kuikan, palokärjen, korpin, joutsenen, teeren tai metson ääntelyjä. Keväällä teerien ja metsojen soidinmenot ovat komeaa kuunneltavaa. Keväällä alueelle kannattaa tulla myös korvasienten sadon aikaan. Talvella voi lumesta tunnistaa monen metsäneläimen jäljet, jäniksestä hirveen. Keskeinen osa aluetta on luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettua, joten muistathan liikkua ja käyttäytyä luonnossa sen mukaan.

Heisanharju kesällä

Heisanharju hurmaa kävijänsä kesällä. Varaa retkellesi runsaasti aikaa, koska alueella on paljon nähtävää ja koettavaa. Siellä voi patikoida, veneillä, marjastaa, sienestää ja kalastaa.

Heisanharjulla on puhtaan veden kaivo.

Heisanharjun maiseman muodostavat kapeat harjut ja vesistöt

Heisanharjun maiseman muodostavat kapeat harjut ja vesistöt

Järvien vesi on lähdevesipohjaista, joten se on siksi erittäin puhdasta ja väriltään jopa turkoosiin vivahtavaa. Matalat vedet lämpenevät nopeasti auringossa. Myös maastopyöräilyyn Heisanharjun metsäpolut sopivat loistavasti.

Kalastus

Heisanharjun pienistä kalaisista järvistä voi onkia vapaasti ilman lupia ahvenia sekä muita yleisimpiä pikkukaloja. Viehekalastukseen on oltava maksettu valtiollinen kalastuksenhoito maksu.

Talvinen Heisanharju on elämys!

Talvella Heisanharjun kasvillisuus nukkuu talviunta, mutta alue tarjoaa silti upeat puitteet talviseen retkeilyyn. Jos suunnittelet retkeilyä alueelle, ota ehdottomasti pitkävartiset kengät mukaasi. Lunta on yleensä paljon! Lumikengillä ja suksilla pääsee maastossa liikkumaan sitäkin sujuvammin. Heisanharjun alueen järvistä voit kokeilla pilkkionneasi. Kalamiehet ovat nostaneet 200g ahvenia tuon tuosta. Uudistetussa kodassa voi yöpyä myös talvella. Tulisija lämmittää kodan nopeasti, mutta muistathan ottaa yöpymistä varten ylimääräistä vaatetta mukaasi sekä  ”kipinämikon”.

Miten tänne pääsee?

Heisanharjun ulkoilualue käsittää Kelesjärven, Ison Luotojärven, Heisanjärven ja Vähä Luotojärven sekä näiden välistä kohoavat pitkittäisharjut. Heisanharjun alueelle pääsee Kouvolan suunnasta Mäntyharjuntietä (numero 4164) pitkin. Mäntyharjuntieltä on viitoitus Viitasentielle ja siitä eteenpäin Heisanharjun alueen pysäköintipaikalle. Matkaa viitoitukselta pysäköintipaikalle on 3,5 km. Pysäköintipaikalla on infokoppi, jossa on alueen kartta ja käyttäjille tietoutta. Viitasentie aurataan talvella aivan pysäköintipaikalle asti. Heisanharjulle etelästä tuleva tie on yksityistie ja suljettu puomilla. Retkieväät on hyvä hankkia viimeistään Huhdasjärven kaupasta, joka sijaitsee Heisanharjulta reilun 10 km päässä.


Julkisilla pääsee paikalle esimerkiksi reitillä Kouvola-Jaala-Huhdasjärvi.
Pysäkki: Sulansalmentien risteys Mäntyharjuntiellä, ei merkittyä pysäkkiä.
Heisalla on myös varauskota. Sen voi varata kuka vaan omaan lyhytaikaiseen käyttöön.

Muut lähistön palvelut

Huhdasjärven Kotiseutumuseo esittelee vanhanajan maalaistalon pihapiiriä vanhoine rakennuksineen. Lisätietoja: Jaalan Kotiseutuyhdistys ry

Verlan tehdasmuseo kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.
Kestikartano Aurantola sijaitsee Jaalassa, Karijärven rannalla ja tarjoaa mökki-, aitta-, kartano- ja caravanmajoitusta.

Ravintola Vanhakelo Jaalan keskustassa.

Huhdasjärven Kylätalon, jossa on erilaisia tapahtumia ja palveluja ympäri vuoden kts https://www.facebook.com/huhdasjarvenkylaosuuskunta

Hartolan kyläkauppa;  https://www.facebook.com/hartolanpuoti