LIVE. Windhoos laat spoor van vernieling achter in oosten van regio Mechelen - Steeds meer huizen onder water in Vlaams-Brabant

Zowel dinsdag als woensdag gaat het opnieuw veel regenen in ons land, waardoor op meerdere plaatsen gevreesd wordt voor wateroverlast. Vooral de provincie Oost-Vlaanderen dreigt getroffen te worden. Volg alles hier live.

Jonas Rosquin

Veel materiële schade in Putte en Onze-Lieve-Vrouw-Waver, onder meer aan 40-tal huizen

De windhoos die kortstondig, maar erg krachtig door het Oosten van de regio Mechelen trok richtte grote ravage aan, onder meer aan woningen, tuinhuizen en wagens. 
In Onze-Lieve-Vrouw-Waver werden de Molenstraat, Leemstraat (zie foto's hieronder) en Wavervelden getroffen. In Putte gaat het om de Waversesteenweg, Kapelstraat en Lierbaan.
De hulpdiensten zijn ter plaatse, laat het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver weten in een persbericht. Zij zijn momenteel de schade in kaart aan het brengen. Er is weet van schade aan een veertigtal woningen.
Leen Van de Sande
  • Grote hoeveelheden neerslag leiden tot heel wat waterellende in Vlaanderen, en voorlopig blijft het regenen.
  • In Oost-Vlaanderen blijft de provinciale fase van het rampenplan van kracht, op verschillende plaatsen staan woningen onder water.
  • Ook in Vlaams-Brabant is de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd en situeren de grootste problemen zich in Affligem en Londerzeel.
  • In West-Vlaanderen is er hier en daar beperkte wateroverlast, terwijl de provincies Antwerpen en zeker Limburg nog het meest gespaard blijven van waterellende.
  • Het noodnummer 1722 is geactiveerd.

Treinverkeer onderbroken tussen Libramont en Marbehan door overstroming Mellier

Het treinverkeer tussen Libramont en Marbehan, in de provincie Luxemburg, is woensdagavond stilgelegd. De rivier Mellier is er overstroomd, waardoor de stabiliteit van een spoorbrug in Léglise niet meer zeker is. Het water komt er tot boven de gewelven van de brug. Spoorinfrastructuurbeheerder besliste daarom om het treinverkeer uit voorzorg stil te leggen tot het waterpeil zakt. Spoorwegmaatschappij NMBS zal donderdag vervangbussen inleggen tussen Marbehan en Libramont. 

Ook in Vlaanderen is er hinder op het spoor. Treinen stoppen niet meer in Liedekerke, in Vlaams-Brabant, wegens een overstroming in het station.
Emilia Kerstens

Twee woningen onbewoonbaar na windhoos in Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Putte

Na de passage van een windhoos zijn in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) en Putte twee woningen onbewoonbaar verklaard. Dat meldt de gemeente Sint-Katelijne-Waver. De bewoners vonden opvang bij familie.
In totaal raakte een veertigtal woningen beschadigd. De brandweer slaagde er woensdagavond in om op de meeste plaatsen alles weer veilig te krijgen. De windhoos rukte daken en stukken dak weg van woningen, en vernielde ook een grote serre. Ook tuinhuizen werden stukgeblazen en er is schade op de begraafplaats van Putte. De Molenstraat en de Waversesteenweg in het verlengde daarvan blijven nog even afgesloten. Daar kwamen tal van brokstukken op straat terecht en de gemeentediensten van Putte moeten nog wat glas en puin ruimen.

Waterpeilen stabiliseren zich in Wallonië, behalve op de Semois

Het waterpeil op de Waalse waterwegen is zich woensdagavond aan het stabiliseren. Op de bovenlopen in de Waalse stroomgebieden is er sprake van een daling na de hoge waterstanden, meldt de Waalse gewestadministratie rond 19 uur. Enkel op de bovenloop van de Semois dreigt het waterpeil nog te stijgen.
Ten opzichte van de situatie van de voorbije middag is de situatie opnieuw normaal op de Dijle (Waals-Brabant) en zijrivieren. Voor de Eau Noire nabij Couvin (Namen) is er enkel nog sprake van de prealarmfase.
Voor een twaalftal waterlopen blijft de alarmfase van kracht. Het gaat bijvoorbeeld om alle zones van de Semois, de Vierre, Chiers,  Sûre, Our, de hoge Maas en zijrivieren, hoge Lesse, Viroin, Eau d'Heure, het Kanaal Charleroi-Brussel, de Zenne en de Dender. Voor andere waterlopen geldt de prealarmfase.
"De kleine waterlopen en de bovenlopen zijn zich aan het stabiliseren of de stijging is er aan het aflopen. Ze zullen nog toenemen en vervolgens afnemen, maar de algemene trend is een daling van het waterpeil."
Op de grootste waterlopen evolueert de situatie trager. Het debiet van de lagergelegen Semois, de lagere Ourthe en Maas neemt nog toe, een situatie die tot minstens donderdagnamiddag blijft duren.

Geëvacueerden in Geraardsbergen kunnen nog niet naar huis

In Zandbergen hebben de geëvacueerden het opvangcentrum rond de middag verlaten. Iedereen heeft onderkomen gevonden bij familie en vrienden. In de zwaarst getroffen straat trekt het water langzaam weg maar nog niet voldoende om de bewoners terug in hun woning te kunnen laten. De andere deelgemeenten vallen ook mee op dit moment. “Het is nu bang afwachten wat de avond en nacht gaat brengen. Alles hangt af van de intensiteit en frequentie van de voorspelde regenval”, zegt burgemeester Ann Panis.

Situatie evolueert "voorzichtig gunstig" in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen stabiliseren de waterpeilen op de bevaarbare en de onbevaarbare waterlopen, behalve op de Leie, en zijn de neerslagvoorspellingen tot donderdagavond positief. "Over het algemeen evolueert de situatie op dit moment voorzichtig gunstig", meldt het kabinet van gouverneur Carina Van Cauter na het provinciaal overleg.
De neerslagvoorspellingen zijn "voorzichtig positief", stelt de provincie. "De voorbije zes uur viel er zeer beperkte neerslag in Oost-Vlaanderen en in het bijzonder in het zuiden van de provincie. Ook de nog voorspelde neerslag tot donderdag is beperkt. Donderdag volgt overdag een droge dag, 's avonds passeert een nieuwe regenzone."
Globaal stabiliseren de peilen zowel op de bevaarbare als op de onbevaarbare waterlopen, stelt de gouverneur. "De peilen op de Leie vormen hierop een belangrijke uitzondering. Ter hoogte van Sint-Martens-Latem, Deinze en Drongen worden de piekstanden pas donderdagmiddag verwacht. De alarmpeilen zijn daar op dit moment al overschreden en zijn historisch hoog. Op vraag van de gouverneur werd daarom door de regioverkeersleiding in Terneuzen beslist om het scheepvaartverkeer in Terneuzen te stremmen vanaf woensdag 23 uur tot donderdag 4 uur voor de Westsluis, en donderdag 5 uur voor de Oostsluis. Hierdoor wordt de maximale afvoermogelijkheid voor de Leie en Bovenschelde gerealiseerd."
Het provinciaal coördinatiecomité, dat donderdag om 13.30 uur opnieuw samenkomt, hoopt daarmee bijkomende kritieke overstromingen te vermijden.

Waterschap Nederlands-Limburg maakt zich op voor hoogwater in de Maas

Het waterschap van de Nederlandse provincie Limburg bereidt zich actief voor op het verwachte hoogwater in de Maas in de provincie in het zuiden van Nederland. Er worden verschillende maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen, aldus het overheidsorgaan.
Zo zijn de afsluiters onder de keringen gesloten. Normaal gesproken zorgen deze buizen voor afvoer van beken die naar de Maas stromen. Door de afsluiters dicht te doen, wordt voorkomen dat water uit de Maas terugstroomt naar de beken en daar voor overlast zorgt. Om het water van de beken die naar de Maas stromen, toch daar te krijgen, zijn er "op strategische locaties" pompen geplaatst. Verder hebben dijkwachten de dijken geïnspecteerd op eventuele zwakke plekken. Uit deze inspectie zijn volgens het waterschap geen bijzonderheden naar voren gekomen.
Al deze maatregelen zijn onderdeel van standaardprocedures die in gang worden gezet in het geval van hoogwater, laat een woordvoerder weten. Er wordt hierbij van het zuiden naar het noorden van Nederlands-Limburg gewerkt "om de gehele provincie te beschermen tegen de verwachte waterhoeveelheid".
Volgens de huidige metingen van Rijkswaterstaat wordt de hoogste stand in de Maas bij Maastricht donderdagochtend om 10.00 uur verwacht. "De voorspellingen zijn veranderlijk. Het gaat soms sneller dan verwacht, omdat de grond door regenval erg verzadigd is", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Jonas Rosquin

Waversesteenweg in Putte zwaar getroffen door windhoos

De Waversesteenweg in Putte lag in het epicentrum van het rampgebied. Op onderstaande beelden die vanavond in de straat werden geschoten is te zien hoe de brandweer de schade aan het dak van een woning moet herstellen. Op andere beelden zien we een groot stuk dak langs de weg liggen.

TDK
TDK

Eerste Gentenaars geëvacueerd door noodweer

Het waterpeil is op sommige plaatsen in Gent zo gestegen dat bewoners hun huis moeten verlaten. Politie en Stad Gent bevestigen dat de eerste evacuatie een feit is en dat de getroffen mensen op weg zijn naar sporthal Keiskant in Drongen. 
Medewerkers van Stad Gent en de politie vangen de slachtoffers binnen op. Ze krijgen eten en drinken als ze dat willen. 
"De toestand blijft bijzonder precair", zegt burgemeester Mathias De Clercq. "Op de Leie wordt de komende uren nog een stijging verwacht van het waterpeil van 10 à 15 centimeter, met een voorspelde piek morgen rond het middaguur. Vanaf morgen 16 uur zou het waterpeil beginnen te dalen. Sporthal Keiskant in Drongen blijft open tot middernacht als opvangcentrum, maar die uren kunnen worden uitgebreid."
De piekstanden ter hoogte van Sint-Martens-Latem, Deinze en Gent worden pas donderdagmiddag verwacht. De alarmpeilen zijn daar al overschreden en zijn volgens het provinciebestuur historisch hoog.
LMD
Jonas Rosquin

Krachtige windhoos sleurt mobilhome omver

Hoe krachtig de windhoos was die over Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Putte trok, toont dit beeld. De hele scène duurde maar enkele seconden, maar dat was voldoende om onder meer een zware mobilhome omver te blazen. De wagen is rijp voor de schroot.

Natuurpunt vraagt meer ruimte voor water in Dendervallei

De problemen met wateroverlast in de Dendervallei bewijzen opnieuw dat het water meer ruimte moet krijgen, zo meldt Natuurpunt woensdag. Op sommige plaatsen moeten "historische fouten" worden rechtgezet.
Volgens Natuurpunt moeten er lokaal een aantal gebouwen en straatjes die in overstromingsgebied liggen, worden verwijderd. De organisatie pleit er al lang voor om samen te werken met de natuur en de rivier meer ruimte te geven. De Vlaamse Waterweg hield als beheerder van de Dender volgens de milieubeweging lang vast aan "de totaal achterhaalde denkrichting van versnelde waterafvoer".
De milieubeweging roept de Vlaamse regering op om de principebeslissing over het project 'Ruimte voor water' nu versneld uit te voeren met een implementatieplan dat nog deze legislatuur wordt goedgekeurd. Dat betekent naast vergunningsprocessen volgens Natuurpunt vooral budget vrijmaken voor (infrastructuur)werken. Lokale beschermingsmaatregelen voor de historische woonkernen en het herstel van natuurlijke overstromingsgebieden in de open ruimte vormen de kern van het project. 
"De focus op de sluizen misleidend is, want hoewel de vernieuwing dringend nodig is, volstaat het niet om overstromingen te voorkomen", klinkt het in een persmededeling. Behalve meer ruimte voor water in de natuurlijke overstromingsgebieden, vraagt de milieubeweging ook dringend de bouw van allerlei infrastructuur, zoals dijkjes rond woonwijken en verhoogde oevers in de stadscentra. 
Ook de vernieuwing van de verouderde sluizencomplexen in combinatie met nevengeulen is nodig om vismigratie weer mogelijk te maken, stelt Natuurpunt. Ondanks de "verouderde visie" besliste de Vlaamse regering onlangs om de natuurlijke waterberging in de Dendervallei te herstellen.

Waterpeilen in Vlaamse Ardennen dalen verder maar brandweer blijft waakzaam

De wateroverlast in de Vlaamse Ardennen is grotendeels onder controle maar de brandweer blijft er waakzaam. "De waterpeilen in de Vlaamse Ardennen zijn dalende. De preventief opgeworpen dammen, samen met de inspanningen van de waterbeheerders, hebben hun werk gedaan", zegt de brandweerzone Vlaamse Ardennen.
De brandweer heeft in de Vlaamse Ardennen meer dan 220 interventies uitgevoerd. "Onze werkzaamheden met betrekking tot de wateroverlast in de Vlaamse Ardennen zitten er zo goed als op. We blijven uiteraard waakzaam en ter beschikking voor eventueel bijkomende interventies. Er wordt nog neerslag verwacht, maar de prognoses zijn niet in die mate dat deze tot een belangrijke bedreiging zouden leiden", meldt de brandweerzone woensdagavond. "De samenwerking verliep op alle niveaus zeer vlot, waardoor de brandweerzone Vlaamse Ardennen zich kon richten op enkele kerntaken: beschermen van mensen en hun goederen."

Station Liedekerke niet meer bediend door wateroverlast

Het station van Liedekerke in Vlaams-Brabant wordt vanaf 19 uur voor de rest van de avond niet langer bediend door wateroverlast. Dat meldt de NMBS woensdagavond. De spoorwegmaatschappij organiseert een vervangende busdienst vanuit het station van Denderleeuw naar Liedekerke.
Jonas Rosquin

Waanzinnige beelden uit Mechels rampgebied

Een lezer bezorgde ons hallucinante beelden van de windhoos die deze namiddag door Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Putte trok. Daarop is te zien hoe de wervelwind alles wat op zijn pad komt meesleurt. Bewoners van de Kruisberg in Putte die het filmen kunnen maar net naar binnen vluchten, terwijl ze hun verbijstering uitschreeuwen.
Op een tweede filmpje van enkele seconden nadien is te zien hoe de windhoos ongenadig verder trekt langs de woning en door een weide raast waar paarden staan. De bewoners weten niet wat hun overkomt.

Situatie in verschillende Vlaams-Brabantse gemeenten blijft nijpend 

In verschillende Vlaams-Brabantse gemeenten blijft de toestand door de wateroverlast nijpend. Dat melden de gemeentebesturen. 
In Kapelle-op-den-Bos is er wateroverlast in de Oxdonkstraat en de Hogerheistraat, en in Merchtem is de beek in de Mieregemstraat uit haar oevers getreden en werd de straat afgesloten. In Opwijk worden er dan weer problemen gemeld met de Brabantse beek in de Kapellebaan, op de Steenweg op Lebbeke, in Paddebroeken, de Bolstraat, de Sint-Paulusbaan, Hulst, de Kapenbergweg, de Opwijksestraat, Eeksken, Hoeksken, Veldmeer, de Broekstraat, Klei, en de Molenbeekstraat.
In Scherpenheuvel-Zichem tenslotte is woensdagnamiddag de gemeentelijke crisiscel de crisiscel samengekomen om de hoge waterstanden in de stad op te volgen 
Jonas Rosquin

Beelden tonen verwoesting die windhoos teweeg brengt in Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Er komen stilaan beelden naar buiten die tonen hoe verwoestend de windhoos die door het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Waver trok tekeerging. In dit filmpje is te zien hoe daken en stukken van huizen worden losgerukt en in de lucht worden geslingerd.
Agnoplay
https://player.agnoplay.com/embed/liveblog?videoId=pw1gcZsIMfEU
player.agnoplay.com

Ook Liedekerke heeft evacuatieplannen klaar: “Hopelijk zijn ze niet nodig”

Naast Affligem, waar burgemeester Walter De Donder (CD&V) al liet weten klaar te zijn voor een eventuele evacuatie, heeft ook Liedekerke evacuatieplannen klaar. Momenteel wordt er nog niet gedacht aan evacuaties. “Veel zal afhankelijk zijn van wat er nog uit Wallonië komt en welke regen er nog valt”, zegt burgemeester Steven Van Linthout (CD&V). 
Jonas Rosquin

Ernstige schade na doortocht windhoos door Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Putte

Er is woensdagnamiddag een windhoos langs Putte en Sint-Katelijne-Waver getrokken. Er is grote materiële schade, onder meer aan een vijftigtal woningen. Van sommige zijn (delen van) daken afgerukt. Politiezone Bodukap roept op om het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Waver te vermijden. 

Foto die toont dat er een ware tornado over Onze-Lieve-Vrouw-Waver trok.
Foto die toont dat er een ware tornado over Onze-Lieve-Vrouw-Waver trok. rr
Datawrapper
Datawrapper
https://datawrapper.dwcdn.net/lV6gT/1/
datawrapper.de
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER

Loading...