Puistokatu 4
Tieteen ja
Mistä kyse?

Helsingin Kaivopuistossa sijaitseva Puistokatu 4 on turvallinen tila ekologista kriisiä koskevalle tutkimukselle, työlle ja keskustelulle.

Talo aukeaa portaittain kesän ja syksyn 2022 aikana. Heinäkuussa avautuu kaupunkilaisten uudeksi olohuoneeksi tarkoitettu talon ensimmäinen kerros, joka kätkee sisäänsä muun muassa kirjaston ja Elm-kortteliravintolan.

Talon toisessa kerroksessa tulevat sijaitsemaan Tiina ja Antti Herlinin säätiön, Maj ja Tor Nesslingin säätiön sekä Ympäristötiedon foorumin uudet työtilat. Kerroksessa työskentelee myös Puistokatu 4:n oma tiimi.

Talon kolmanteen kerrokseen aukeaa syksyllä 2022 Tiedevintti, työpiste, tukikohta ja törmäyttämispaikka ekologisen kriisin tutkijoille eri tieteenaloilta. Tutkijapaikkahaku on auki nyt!

Lisäksi talosta käsin työskentelee vaihtuva joukko Puistokatu 4:n jäseniä, Toimijoita. Heidän työnsä linkittyy tavalla tai toisella missioomme – ekologisesti kestävän tulevaisuuden rakentamiseen henkilökohtaisella tasolla, turvallisemman tilan ja rakentavan keskustelun periaatteita noudattaen. Myös toimijapaikkahaku on nyt auki!

Puistokatu 4:n tilat on remontin ohessa entisöity niin, että vierailu talossa onnistuu esteettömästi ja tilat ovat saavutettavia.

TALON HISTORIA

Ensimmäinen versio Puistokatu 4:stä valmistui jo 140 vuotta sitten, kun insinööri ja kartanpiirtäjä Carl Henrik Nummelin rakennutti talon itselleen 1870-luvun lopulla. Rakennus tuhoutui kuitenkin kokonaan tulipalossa jo 1886.

Nykymuotoinen huvila nousi paikalle 1890-luvun alussa. Uudet asukkaat olivat aikansa tunnetuin suomalaisnäyttelijätär Ida Aalberg ja tämän varatuomaripuoliso Lauri Kivekäs.

Vuonna 1916, muutaman vuosikymmenen yksityisasuttamisen jälkeen, huvila muutettiin kouluksi. Ensin talossa toimi yksityinen Svenska Samskolan ja sen jälkeen Ranskalainen kansakoulu ja lastentarha.

Suomen Arkkitehtuurimuseon säätiö vuokrasi Puistokatu 4:n kaupungilta vuonna 1959. Seuraavat vuosikymmenet talo toimi Suomen Arkkitehtuurimuseon näyttely- ja toimistotilana.

2000-luvulle tultaessa talo alkoi kärsiä muun muassa kosteusvaurioista ja lahoavista rakenteista. Arkkitehtuurimuseolla ei ollut varaa tarvittavan laajuisiin kunnostustöihin, ja lopulta museon toiminta siirrettiin muualle.

Vuosikausia lähes autioituneena seisseelle rakennukselle ei tahtonut löytyä ottajia, kunnes tammikuussa 2020 Tiina ja Antti Herlinin säätiö osti talon. Syksyllä 2020 alkoivat kunnostustyöt, jotka saatiin päätökseen kesällä 2022.

Lue lisää talon vaiheista ja remontista arkkitehtitoimisto Livadyn rakennushistoriallisesta selvityksestä!

”Haluamme Puistokatu 4:n olevan paikka, jossa tutkijat voivat aktivoitua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja jossa tutkittu tieto on vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisryhmien todellisuudessa.”

Minttu Jaakkola, Puistokatu 4:n toiminnanjohtaja
Minttu Jaakkola, Puistokatu 4:n toiminnanjohtaja

”Haluaisin saada etuoikeutetuissa ja eri tavoin valtaa pitävissä asemissa olevat ihmiset pysähtymään kanssani tulevaisuuden rakennuspalikoiden eteen. Parhaassa tapauksessa radikalisoitumaan, edes ihan pikkuisin askelin!”

Anna Herlin, Puistokatu 4:n toiminnanjohtaja
Anna Herlin, Puistokatu 4:n toiminnanjohtaja